מהמם, מושלם הזוי...ומה שבניהם
- Eshet-coaching עידית
- Dec 28, 2022
- 2 min read
היה מהממם, היא אמרה לי כששאלתי איך הייתה החופשתם,
היה מושלם, ענה לי כששאלתי איך היה האוכל במסעדה...
ומכל השימחה שלהם והשפה התיאורית, לא ממש הבנתי מה היה מושלם או מהממם.
בשנים האחרונות אנחנו עדים לשימוש במילים גדולות לתיאור אירוע, או מצב בו אנחנו נמצאים. אך כשמנסים להבין את אותן מילים אין בהם תוכן שמסביר אותן. כי מה זה מהמם, זו חוויה או תיאור, ומה זה מושלם? והאם יש דבר כזה בכלל?....
אז נכון יש יאמרו צדקנית ואפילו תאמרו ציניקנית.. כי כולנו חוטאים בתיאורים מופרזים שכאלה... אבל אני מכוונת אותנו ליכולת לתקשר את מה אנחנו מרגישים. או אפילו מה זה אומר לילד צעיר כשאומרים לו מהמם, ממושלם או נהדר...
כל המילים המובאות לעיל הן מילות שבח... שנדמה לנו שהן טובות ונכונות, אבל הן לא מתייחסות לדרך לָאיך זה היה מהמם, או מה בו היה מושלם אלא סתם מילים שנזרקות לאוויר כדי לתאר חוויה (במוגזמות יתר).
כדי לייצר תקשורת טובה ברורה ומקרבת יש להשתמש במילים בעלות משמעות ותוכן אמיתי. מילים שיתיחסו לדרך, או לתוצאה שהביאה את הדובר.ת לאותה תחושה מושלמת, מהממת, או נהדרת.
אתן דוגמאות:
1. ילד\ה חזר מהגן עם ציור. ההורה מתרגש.ת מהפיקסו הקטן שלו.ה ואומר.ת "... הציור מושלם, איזה מהממם...". הילד קיבל שבח על הציור. אך האם הוא מבין מה מהמם, האם הוא מבין שההורה רואה כמה הוא השתדל לא לצאת מהקווים, או שדווקא הפעם בחר לצייר בצבעים חזקים. במילות שבח אין התייחסות לעשיה ולבחירה בהתנהגות.
2. את חוזרת הביתה מהעבודה. מגיעה לפני בן הזוג, וממהרת להכין לשניכם ארוחת ערב. את מוותרת על המקלחת, רצה למטבח, מתארגנת על עצמך ומכינה לשניכם ארוחת ערב חמה ונעימה. בן זוגך חוזר הביתה מהעבודה, מוזמן לארוחה וכל מה שיש לו להגיד זה " וואו... מהממם, תודה, ממש בא בזמן...," ואת קצת מתבאסת...
אבל למה? נשמע שהכול בסדר. הוא הרי אמר תודה, אמר מהמם.... אבל אז את קולטת שהוא לא התייחס לטרחה שלך, או לטעם התבשיל, או לאווירה, אלא מהמם סיכם את הכל... וגם קצת עצר את השיחה ואין לה לאן להתפתח.
אז מה כן להגיד: לעודד ולהתייחס לעשיה עצמה.
מה זה עידוד? זו מילה טובה, חיובית, מילה המתייחסת למהות העשייה ואף לערך או תכונה שמצטרפת לכך.
עידוד יתייחס להשקעה- "... וואו, איזה כייף שחשבת עלינו והכנת לנו ארוחת ערב טעימה וחמה.."
"... איזה ציור צבעוני הבאת היום, אני רואה שהשקעת בבחירת הצבעים.."
סגנון מעודד מביא את העשייה לקידמת השיחה וגם מאפשר לפתח אותה. ("...נעים לי שאת חושבת עלינו פעם הבאה אני יוזם.. מה הרגשת כשבחרת בצבעים הללו..,") זה מאפשר להגיע לתובנות משותפות, לשאול שאלות ואף להתייעץ.
תקשורת היא אומנם מילה בעלת כמה פנים והיבטים, אך בעיקרה היא דרך להעביר מסרים. ככול שניטיב להגיד את מה שאנחנו רוצים בבהירות, ומתוך כוונה שהצד השני יתחבר לתוכן, סביר שהצד השני יקלוט אותו, ויחוש שרואים אותו, שמעריכים את עשייתו. וכך גם הדובר יתחבר לרגש שלו. את המסר יש להעביר באופן ברור, במילים פשוטות חיוביות ומעודדות.
אין זה אומר שכעת צריך להפסיק להשתמש במילות השבח הפשטניות, אלא רצוי להוסיף עליהם מה שהרגשתם...
לא פעם זה קשה אבל לרוב מילה טובה מיד עושה לי טוב רק מילה טובה או שתיים לא יותר מזה.
מילים- יעקב גלעד
Comments